Blog

Steeds meer recalls op allergenen

De afgelopen 10 jaar is het aantal recalls in Nederland verviervoudigd. Niet alleen zijn er meer recalls, maar er is ook een groeiende categorie: Recalls vanwege de aanwezigheid van allergenen die niet op het etiket vermeld staan.

Recalls gepubliceerd door NVWA in eerst helft 2018, waarvan 33% met betrekking tot allergenen.

Recalls gepubliceerd door NVWA in eerst helft 2018, waarvan 33% met betrekking tot allergenen.

In de eerste helft van 2018 zijn op de NVWA site 46 recalls gemeld, waarvan 15 met betrekking tot allergenen. In 8 gevallen is het verkeerde etiket of de verkeerde verpakking gebruikt, in de overige gevallen waren de allergenen aanwezig door kruisbesmetting of stond de verkeerde informatie op het etiket vermeld. De aanwezigheid van een niet vermeld allergeen verplicht de producent tot een recall.

In een recent onderzoek door TNO werden 157 Nederlanders met een allergie een jaar lang gevolgd. De helft van hen kreeg een allergische reactie, ondanks het nauwkeurig bestuderen van voedseletiketten. Zes van hen moesten naar de spoedeisende hulp. Nederland telt een half miljoen mensen met een voedselallergie. De aanwezigheid van allergenen kan voor deze groep consumenten net zo gevaarlijk zijn als besmetting van producten met pathogenen zoals bijvoorbeeld Salmonella. In dit onderzoek vonden de meeste allergische reacties plaats als gevolg van het eten van brood, koekjes en chocolade. 

Ook de normen, auditoren en afnemers worden steeds strenger op allergenen. Het is dus zaak om het allergenen beleid goed op orde te hebben. Aandachtspunten zijn het wijzigen van etiketten wanneer recepturen worden aangepast, vrijgeven van de lijn na producties met allergenen en controleren of het juiste etiket/verpakkingsmateriaal gebruikt wordt.

Agnes Tol